Προσθετική (ακίνητη και κινητή)

Θήκες δοντιών

Η θήκη (στεφάνη) είναι μια αποκατάσταση που καλύπτει ολόκληρο το δόντι, όταν αυτό χρειάζεται παραπάνω προστασία από τις μασητικές δυνάμεις, λόγω ρωγμής, σπασίματος, αποτριβής, απονεύρωσης ή μεγάλης αποκατάστασης. Οι θήκες μοιάζουν με τα φυσικά δόντια σε σχήμα και χρώμα και μοιάζουν με τις όψεις με τη διαφορά ότι καλύπτουν ολόκληρο το δόντι (όλες τις επιφάνειες του δοντιού) και όχι μόνο τη μπροστινή επιφάνειά του.

– Από τι υλικό φτιάχνεται η θήκη δοντιού;

Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή θηκών. Υπάρχουν οι μεταλλοκεραμικές όπου το εσωτερικό κομμάτι της θήκης είναι από μέταλλο και το επιφανειακό στρώμα είναι από πορσελάνη. Επίσης, υπάρχουν οι ολοκεραμικές στεφάνες, οι οποίες φτιάχνονται εξ’ολοκλήρου από πορσελάνη και οι στεφάνες ζιρκονίου που κατασκευάζονται από ζιρκόνιο.

– Πώς θα γίνει η επιλογή της θήκης;

Η επιλογή του υλικού γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς κατά περίπτωση.

Γέφυρες

Οδοντιατρική γέφυρα ονομάζουμε τα «ψεύτικα» (προσθετικά) δόντια τα οποία καλύπτουν ένα κενό από δόντι το οποίο λείπει. Για να προσθετεί το δόντι αυτό στο κενό σημείο χρειάζεται να στηριχτεί από δεξιά και από αριστερά από τα διπλανα δόντια, τα οποία ονομάζουμε στηρίγματα. Είναι μια εναλλακτική λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν χειρουργική επέμβαση.

Έτσι, παρασκευάζουμε τα διπλανά δόντια ώστε να δεχτούν θήκες οι οποίες θα ενώνονται με το προσθετικό δόντι που θα καλύψει το κενό. Εναλλακτικά κολλάται το προσθετικό δόντι στα διπλανά με ειδική κόλλα και σχεδόν καθόλου παρασκευή των διπλανων δόντιων, μόνο σε περιπτώσεις που οι συγκλεισιακές δυνάμεις δεν είναι δυνατές και μπορούν να το κρατήσουν στη θέση του μέσα σε βάθος χρόνου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις γέφυρες είναι τα ίδια με τις θήκες, δηλαδή μπορεί να είναι μεταλλοκεραμικές (μεταλλο εσωτερικά και πορσελάνη απέξω), ολοκεραμικά (όλο πορσελάνη) ή ζιρκονίου.
Το αποτέλεσμα βγαίνει πάντα μετά από συνεννοηση με τον ασθενή για το επιθυμητό χρώμα, το οποίο είναι στο φυσικό χρώμα των δοντιών.

Τοποθέτηση θηκών και γεφυρών πάνω από εμφυτεύματα (επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις)

Εμφύτευμα ονομάζουμε την τεχνική αποκατάσταση της ρίζας ενός εκλειπούντος δοντιού. Επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις είναι το προσθετικό κομμάτι που μπαίνει πάνω από το εμφύτευμα και είναι το ψεύτικο δόντι που θα φαίνεται. Κατασκευάζεται πάντα στο φυσικό χρώμα του δοντιού, ώστε το αποτέλσεμα να είναι απόλυτα φυσικό.

Μερικές και ολικές κινητές οδοντοστοιχίες

Η οδοντοστοιχία είναι ένα μασελάκι που αποτελείται από τεχνικά δόντια φτιαγμένα στο εργαστήριο και αποκαθιστά τα χαμένα δόντια πάνω στη γνάθο. Είναι κινητή, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να τη βγάλει και να την ξαναβάλει εύκολα και γρήγορα, μόνος του και μπορεί να καλύψει μερικά εκλειπόντα δόντια ή όλα τα δόντια, αν αυτά λείπουν από τη γνάθο.
Αποκαθιστά το χαμόγελο, την αυτοπεποίθηση, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την άνεση του ασθενή.

Επένθετες κινητές οδοντοστοιχίες στηριζόμενες σε εμφυτεύματα

Όταν υπάρχει στο στόμα μια οδοντοστοιχία, η οποία δεν εφάπτεται καλά, δεν είναι λειτουργική και ως συνέπεια ο ασθενής δυσκολεύεται στην ομιλία, μάσηση κλπ, μπορεί να αντικατασταθεί από μια επένθετη οδοντοστοιχία.
Οι επένθετες οδοντοστοιχίες είναι αντίστοιχα κινητές οδοντοστοχίες-δηλαδή ο ασθενής μπορεί να τη βγάλει και να την ξαναβάλει-οι οποίες στηρίζονται πάνω σε εμφυτεύματα (2 ή 4 αναάλογα με την περίπτωση) είτε πάνω σε ήδη υπάρχουσες ρίζες δοντιών, όταν αυτές κρίνονται κατάλληλες και υγιείς.

– Όφελος από τη χρήση επένθετης οδοντοστοιχίας

Σκοπός είναι η καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να μασήσει, να φάει αλλά και να διατηρήσει την στοματική του υγιεινή σε μια σταθερή οδοντοστοιχία.

Άμεσες οδοντοστοιχίες

Όταν έχουν μείνει λίγα δόντια μέσα στο στόμα και έχουν διαγνωσθεί προς εξαγωγή, η θεραπεία είναι η κατασκευή οδοντοστοιχίας.

Άμεση οδοντοστοιχία είναι αυτή η οδοντοστοιχία που τοποθετείται στο στόμα του ασθενή αμέσως μετά τις εξαγωγές, ώστε να μην μείνει χωρίς δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι προσωρινή. Κατασκευάζοντας την οδοντοστοιχία πριν τις εξαγωγές και καλύπτοντας άμεσα τα μη αισθητικά κενά, ο ασθενής παραμένει ενεργός στην επαγγελματική και κοινωνική του ζωή, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει να επουλωθούν οι περιοχές των εξαγωγών και μετά να αποκαταστήσει τα κενά. Τα δόντια κατασκευάζονται στο φυσικό τους χρώμα ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά.

Μετά από περίπου 6 μήνες, όταν οι περιοχές των εξαγωγών έχουν επουλωθεί καλά, υπάρχει μια φυσιολογική απορρόφηση του οστού στις περιοχές αυτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η άμεση οδοντοστοιχία να μην είναι το ίδιο σταθερή και να μην συγκρατείται σωστα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι απλή, καθώς ένα γέμισμα της οδοντοστοιχίας (αναγόμωση) είναι αρκετό.

Επιδιόρθωση οδοντοστοιχιών

Αν για κάποιο λόγο νιώθετε πίεση σε ένα μέρος της οδοντοστοιχίας σας, ή ακόμη αν έχει δημιουργηθεί πληγή από την πίεση αυτή, με μία σύντομη επίσκεψή σας μπορείται να ανακουφιστείται καθώς το πρόβλημα μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα και γρήγορα.
Αν έχει σπάσει σε κάποιο σημείο η οδοντοστοιχία και πάλι μπορεί να διορθωθεί εύκολα αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο στο εργαστήριο ώστε να ενωθεί ή να ξαναφτιαχτεί το σπασμένο σημείο.

Προσθήκη δοντιών σε υπάρχουσα οδοντοστοιχία

Όταν υπάρχει ήδη οδοντοστοιχία στο στόμα και χρειαστεί εξαγωγή ένα ή περισσότερα δόντια, είναι εφικτό να προστεθούν τεχνητά δόντια πάνω στο μασελάκι, αποφεύγοντας την ολόκληρη αντικατάστασή του.
Αποτελεί μια οικονομική και σχετικά γρήγορη λύση.

Αναγόμωση (επαναεφαρμογή) οδοντοστοιχίας

Η κατάσταση των ιστών μέσα στο στόμα δεν είναι σταθερή και πολλά δεδομένα αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι αν η οδοντοστοιχία σας δεν έχει πια καλή εφαρμογή και συγκράτηση, ίσως ένα γέμισμα (αναγόμωση) μπορεί λύσει το πρόβλημά σας. Συμβουλευτείτε μας!

Προστατευτικοί νάρθηκες (αθλητικοί, βρυγμού, κροταφογναθικών διαταραχών)

– Αθλητικοί προστατευτικοί νάρθηκες δοντιών

Οι αθλητικοί νάρθηκες είναι βοηθητικοί σε αθλήματα όπως το μπόξ, οι πολεμικές τέχνες, τα εξτριμ σπορτς, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλλευ, το σκέιτμπορντ κλπ. Σκοπός είναι να προστατεύσουν τα δόντια αλλά και τα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Κατασκευάζονται βάσει των δοντιών του κάθε ασθενή, ύστερα από τη λήψη ατομικών αποτυπωμάτων, ώστε να εφαρμόζει σωστά και να προστατεύει πλήρως, σε αντίθεση με τα μασελάκια που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι βινύλιο ώστε να μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

– Νάρθηκες βρυγμού για τη θεραπεία τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών

Οι νάρθηκες βρυγμού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών. Υπολογίζεται ότι περίπου 12-30% του πληθυσμού είναι βρουξιστές κάποια περίοδο στη ζωή τους (Manfredini, et al., 2013).

Ο βρυγμός μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια περιόδου στρες και άγχους, είτε λόγω συγκλεισιακού προβλήματος (μη φυσιολογικό δάγκωμα των δοντιών), είτε λόγω διαταραχών κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως είναι η άπνυα.
Η διάγνωση πολλές φορές είναι δυσκολο να γίνει στα πρώιμα στάδια, καθώς μόνο από τα συμπτώματα μπορούμε να το καταλάβουμε.

Οι ασθενείς που έχουν βρυγμό, ξυπνανε συχνά με πονοκεφάλους γύρω από τα μάγουλα και το κρόταφο, ή νιώθουν στυφό το σαγόνι τους μετά τον ύπνο. Πολλές φορές άτομα που κοιμούνται μαζί μας μπορούν να το αντιληφθούν πιο σύντομα καθώς μπορεί να τύχει να το ακούσουν.

Ο οδοντίατρος μπορεί να το διαγνώσει έπειτα από το πλήρες ιστορικό του ασθενή, κλινική εξέταση των κροταφογναθικών περιοχών και φθορές στα δόντια.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ώστε να εξαλειφθούν οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις που οφείλονται σε αυτό, να προστατευτούν τα δόντια από μελλοντικές αποτριβές, κατάγματα και σπασίματα που θα δημιουργήσουν με το χρόνο μεγαλύτερα προβλήματα, να εξαληφθεί η τραυματική σύγκλειση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τους νάρθηκες βρυγμού, οι οποίοι είναι εξατομικευμένοι ώστε να εφαρμόζουν στα δόντια του ασθενή. Με αυτό το τρόπο, τα δόντια κρατάνε μια απόσταση μεταξύ τους, που είναι μια ξεκούραστη θέση για τη γνάθο και επίσης προστατεύονται οι αποκαταστάσεις και τα δόντια.

Ακόμα, τρόπος αντιμετώπισης του βρυγμού είναι η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης, αναψυκτικών τύπου cola, σοκολάτας, αλκοόλ, μάσηση τσίχλας κλπ.

– Συγκλεισιακοί νάρθηκες

Οι συγκλεισιακοί νάρθηκες κατασκευάζονται ώστε να προστατεύσουν την άρθρωση της γνάθου από κροταφογναθικές διαταραχές (ΚΓΔ), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο βρυγμός. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον δίσκο της άρθρωσης, ο οποίος δεν κάνει την παράλληλη επιθυμητή κίνηση με τον κόνδυλο, με αποτέλεσμα η κίνηση της γνάθου να μην είναι ομαλή. Οι πιέσεις στην άρθρωση είναι μεγάλες και προκαλούν πόνο και συχνά φλεγμονή.

= Αιτίες των κροταφογναθικών διαταραχών

Οι αιτίες των ΚΓΔ σχετίζονται συνήθως με κάποιον τραυματισμό της γνάθου, του κόνδυλου ή των γύρω μυών, ή λόγω βρυγμού, δηλαδή το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών.

Επίσης, μπορεί να ευθύνεται σε μετατόπιση του δίσκου της άρθρωσης, είτε σε ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα.

= Πώς μπορώ να αντιληφθώ κροταφογναθική διαταραχή;

Ο ασθενής μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα όταν ακούει «κλικ» κατά τη διάρκεια που ανοίγει και κλείνει το στόμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και τη γνάθο να «κλειδώνει» ορισμένες φορές. Επίσης, μπορεί να υπάρξει πόνος και ευαισθησία γύρω από το αυτί, τα μάγουλα αλλά και τα δόντια χωρία άλλη πρωφανή αιτία. Ακόμη, ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να ανοίξει το στόμα του τελείως και κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης να κινείται η γνάθος προς τη μία πλευρά περισσότερο.

= Πώς γίνεται η διάγνωση από τον οδοντίατρο;
Η διάγνωση γίνεται βάσει ιστορικού, κλινικής εξέτασης της άρθρωσης, των δοντιών και της σύγκλεισης (πώς τα πάνω δόντια κλείνουν με τα κάτω) και ορισμένες φορές ακτινογραφικού ελέγχου για να εξεταστεί λεπτομερώς η κροταφογναθική άρθρωση και να απορριφθούν άλλες πιθανές αιτιολογίες των συμπτωμάτων όπως ιγμορίτιδα, αρθρίτιδα, περιοδοντίτιδα ή πονόδοντος με οδοντική αιτιολογία.

Αν η ΚΓΔ δεν αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Μπορεί να θεραπευτεί κατώπιν σχρτικών οδηγιών καθώ και με τη χρήση συγκλεισιακού νάρθηκα, ο οποίος είναι εξατομικευμένος και εφαρμόζει απόλυτα στα δόντια, εμποδίζοντας τα δόντια να έρθουν σε επαφή, χαλαρώνοντας έτσι τους μύς και μειώνοντας δραστικά τις συγκλεισιακές δυνάμεις.

Επίσης, με τον νάρθηκα αυτό, προστατεύονται και τα δόντια από αποτριβές όπως και οι ήδη υπάρχουσες αποκαταστάσεις. Σε πιο σοβαρά και χρόνια περιστατικά εκτός του νάρθηκα συνιστώνται ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης των μυών και μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Γιατί να μας επιλέξετε
Z
Παροχή όλων των υπηρεσιών στο οδοντιατρείο.
Z

Τεχνολογία laser.

Z

Έμφαση στην αποστείρωση και την καθαριότητα.

Z

Ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική.

Z

Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος σχεδόν χωρίς ακτινοβολία.

Z

Σύγχρονοι τρόποι ελαχιστοποίησης του πόνου.

Z

Δωρεάν η πρώτη επίσκεψη.

Z

Δωρεάν εξέταση και προληπτική αγωγή σε ΑΜΕΑ.

Z

Προσιτές τιμές – ευελιξία στους τρόπους πληρωμής.

Επικοινωνήστε μαζί μας