Περιοδοντολογία

Τι είναι η Περιοδοντολογία;

Η Περιοδοντολογία ασχολείται με την υγεία των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα και το οστό που συγκρατεί τα δόντια. Μπορεί να περιλαμβάνει:

Θεραπεία ουλίτιδας

Η υγεία των ούλων είναι εξίσου σημαντική με την υγεία των δοντιών, καθώς τα ούλα και το κόκαλο που υπάρχει από κάτω είναι εκείνα που στηρίζουν τα δόντια στη θέση τους. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν. Όταν ματώνουν σημαίνει πως υπάρχει μόλυνση στο σημείο αυτό.

– Διάγνωση της ουλίτιδας

Η ουλίτιδα διαγιγνώσκεται από την αιμόραγγια των ούλων, όταν αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και είναι πρησμένα. Οι αιτίες εμφάνισης ουλίτιδας είναι κυρίως η κακή / μη σωστή στοματική υγιεινή αλλά μπορεί να είναι επίσης από το κάπνισμα ή παρενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Η θεραπεία της ουλίτιδας γίνεται συνήθως σε 2 ραντεβού, όπου γίνεται βαθύς καθαρισμός με υπέρηχο, ξέστρα και laser, καθώς επίσης εξετάζονται όλοι οι παράγοντες μέσα στο στόμα που μπορεί να μαζεύουν μικρόβια και αντιμετωπίζονται αντίστοιχα ώστε η στοματική υγιεινή να μπορεί να επιτευχθεί σωστά (πχ λείανση παλιών εμφράξεων ή κομματιών των εμφράξεων που προεξέχουν και μαζεύουν μικρόβια από κάτω).

Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποφευχθεί η επανεμφάνισή της με τη διατήρηση σωστής στοματικής υγιεινής καθώς και με τακτικό προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο κάθε 6 μήνες.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

– Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Περιοδοντίτιδα είναι η ασθένεια των ούλων που έχει εισχωρήσει στο κόκαλο που υπάρχει κάτω από αυτά. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας ουλίτιδας, καπνίσματος, διαβήτη, άγχους, γενετικής προδιάθεσης, ορμονών, φαρμάκων, ανοσοκατασταλτικοί ασθενείς κ.α. Η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε μόλυνση του κοκάλου που στηρίζει τα δόντια, το οποίο αλλοιώνεται και χάνει τον όγκο του.

– Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 με 4 ραντεβού ανάλογα τη σοβαρότητα της φλεγμονής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση υπερήχου, ξέστρων, laser όπου είναι επιθυμητό, εξάλειψη σημείων παλιών αποκαταστάσεων που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Η θεραπεία γίνεται υπερουλικά (πάνω από τα ούλα) και υποουλικά (κάτω από τα ούλα) καθώς τα μικρόβια (πέτρα) έχουν εισχωρήσει στην επιφάνεια των ριζών των δοντιών και μπορεί να χρειαστεί και τοπική αναισθησία.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της ασθένειας είναι στα χερια του ασθενή και στη διαμόρφωση συνηθειών καλής στοματικής υγιεινής.

Στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις περιοδοντίτιδας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία για την αφαίρεση της πλάκας και τον πλήρη καθαρισμό των ριζών των δοντιών, με σκοπό την μείωση των θυλάκων.

– Μετά τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα δεν είναι αναστρέψιμη καθώς οι κατεστραμένοι ιστοί δεν αναγεννιούνται αλλά ο σκοπός είναι να σταθεροποιηθεί και να διατηρηθεί στο σημείο που βρίσκονται χωρίς να χειροτερέψει περαιτέρω. Μετά τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, μπορεί κάποια από τα δόντια να έχουν ακόμη κάποια κινητικότητα. Στην περίπτωση αυτή, τα σταθεροποιούμε βάζοντας ένα λεπτό συρματάκι στην πίσω πλευρά των δοντιών, ενώνοντάς τα, με σκοπό να σταθεροποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ναρθηκοποίηση.

Θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας

Όπως τα ούλα προσβάλλονται από περιοδοντίτιδα, έτσι και τα εμφυτεύματα μπορεί να προσβληθούν από περι-εμφυτευματίτιδα, όταν η στοματική υγιεινή δεν ακολουθείται ορθά. Οι αιτίες, τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος με την περιοδοντίτιδα, με τη διαφορά των εργαλείων τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για τα εμφυτεύματα ώστε να αποφευχθεί η φθορά του μετάλλου.

Αναπλαστικές τεχνικές

Στις περιπτώσεις ασθενών που έχουν χάσει κάποια ποσότητα ούλων ή κοκκάλου, λόγω φλεγμονής και περιοδοντίτιδας, υπάρχει η δυνατότητα ανάπλασης των χαμένων ιστών. Υπάρχουν αναπλαστικές τεχνικές όπου καλύπτεται η έλλειψη ούλων (πχ στις αποκαλύψης ρίζας), αλλά και η έλλειψη οστού το οποίο συγκρατεί τα φυσικά δόντια. Μόσχευμα οστού μπορεί να προστεθεί και σε περιοχές με ελλειπή οστό όπου θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα μεταγενέστερα.
Γιατί να μας επιλέξετε
Z
Παροχή όλων των υπηρεσιών στο οδοντιατρείο.
Z

Τεχνολογία laser.

Z

Έμφαση στην αποστείρωση και την καθαριότητα.

Z

Ελάχιστα επεμβατική οδοντιατρική.

Z

Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος σχεδόν χωρίς ακτινοβολία.

Z

Σύγχρονοι τρόποι ελαχιστοποίησης του πόνου.

Z

Δωρεάν η πρώτη επίσκεψη.

Z

Δωρεάν εξέταση και προληπτική αγωγή σε ΑΜΕΑ.

Z

Προσιτές τιμές – ευελιξία στους τρόπους πληρωμής.

Επικοινωνήστε μαζί μας